Andra klippningen

Nu efter midsommarhelgen var det dags för andra klippningen med gräsklipparen Viking  MB 4 RT. Som vi skrev förra gången är det en smidig gräsklippare, stora fördelen med Viking är att det går fort att klippa gräset samt att den inte låter alldeles för högt. Men tyvärr är den är inte helt perfekt. Idag när gräset inte var alldeles torrt var det svårare att klippa. Det känns att motorn inte är tillräcklig stark för att kunna klippa gräs som är lite vått och/eller högt.

Därför kunde vi inte klippa gräset kort och det blir nog en klippning till om några dagar. Den stora nackdelen med Viking MB 4 RT är handtaget, det är svårt att få ett bra grepp och det är lätt att klämma sig. Men vi måste komma på ett bättre sätt att hålla i handtagen.

Men överlag är det en bättre gräsklippare än förväntad.

Min motor har hosta

Ja då har den fått rulla en sväng igen. Fortfarande väldigt positivt överraskad av den, men det finns ju några småsaker som inte är riktigt fulländade. För det första så har jag vissa partier av min grässmatta som är väldigt gropiga. När man kör gräsklipparen där och den börjar studsa lite så händer det att motorn liksom kväver sig själv. Då får man stanna snabbt så att den får jobba upp varvtalet igen. När den börjar varva upp igen så ryker den rätt mycket, så för mycket bränsle och för lite luft i motorn känns som en trolig orsak. Lika dant när jag klipper intill garageväggen och stöter emot lite för hårt. Då gör den något hostande också. Någon mer som har detta problemet??
Sen så blir jag inte kompis med handtagen. Start- och stopphandtaget får jag ont i händerna av. Man får liksom fel grepp runt det om man håller på att knixa mycket med gräsklipparen. Mycket fram och tillbaks, flytta händerna och sånt. Sen sitter hantaget till drivningen alldeles för långt ifrån det riktiga handtaget. Visst, jag har stora händer men ändå får jag sträcka ut fingrarna så långt det går för att kunna lägga fingertopparna runt det.

Allt för idag! :)

2:a klippningen klar

2013-06-18:

Har nu klippt gräset för 2a ggn och har följande intryck:

+ Lättstartad (startar alltid på första draget)

+ Stark (den tuggar på även om gräset har varit långt och klipps ned kort, näst lägsta nivån)

+ Snabb (man får jobba för att hänga med vilket inte var fallet med min gamla där man ibland struntade i drivningen eftersom det gick snabbar att skjuta på själv)

+ Roubust intryck

+ Verkar dra lite bensin (har inte kollat exakt men det mesta av bensinen finns kvar efter 2 klippningar)

På minussidan finns följande synpunkter:

- Tung att släpa mellan gräsmattorna (vi har 5 olika ytor på tomten). Detta är väl andra sidan av "robust-myntet".

Handtaget för drivning är anpassat efter rätt stora händer. Kan vara svårt att nå med en hand samtidigt som man ska hålla in gasen.

 

Allt för denna gång!

Äntligen dax för andra turen!!

Då jag varit borta och jobbat samtidigt som regnet har fallit nästan varje dag har vikingen fått vila!

Men imorse var det dax för vikingen att jobba igen.

Gräset har verkligen växt med hjälp av allt regn, så va tvungen att klippa 2 gånger då vikingen inte klarade det allt för höga gräset på en klippning.

Är väldigt nöjd med det resultat som denna tysta och lätt hanterliga gräsklippare ger.

Imorgon väntar en klippning i min systers torp, om väderet är med oss förstås.

 

Mvh J

Andra klippningen

Andra klippningen var ännu bättre än första, ju mer man vänjer sig vid klipparen ju mer förstår man vilken kvalitemaskin det är.

Startar på första försöket, bensinsnål, lätt att ställa in, nästan vibrationsfri samt halverar tiden det tar att klippa gräset.

Kan verkligen rekommendera denna gräsklippare :-)

Manoli

 

Första intrycket

 

Mitt första positiva intryck av Viking var att den var väldigt lätt att få plats med i bilen. Jag var lite orolig då jag endast har en sedan modell. Att lyfta ur och i bilen borde man klara själv.

Min egna gräsklippare är självklart en Klippo. Har alltid tyckt att Klippo har varit det bästa man kan köpa, så nu ska det bli trevligt och se om en Viking i samma prisklass kan få mig att ändra uppfattning :).

Så himla smidig att fälla ihop och upp. Startade på första rycket som en ny gräsklippare borde. Det som överaskade mig mest var att Viking kör med Kohler motor och inte Briggs & Stratton motor. Jag föredrar Kohler motorerna.

Första starten... Vilken tyst motor. Jag som tidigare tyckte att min klippo var en av de tystaste motorerna jag har ägt. Denna Viking var något tystare. Kollade garanterad ljudnivå, Viking ligger på 94dB, Min klippo ligger på 96dB. Gräsklipparen har ingen gasreglage vilket är enligt mitt tycke bra.

 

 

 

Testet av Viking fortsätter- del 2

Idag har vi klippt gräset en andra gång med Viking MB 4 RT. Klippsnittet på gräset är mycket bra. Gräsmattan var lite fuktig vid klippningen. Men tack vare de smarta hjulrensarna så får man inte "hjul som växer" dvs så att det inte samlas gräs på hjulen.Den är väldigt lättstartad vilket uppskattas mycket av alla. Drivhjulen fram har bra fäste i underlaget även när det är lite fuktigt. Att ändra klipphöjd är en väldigt enkelt och att man bara behöver göra det på ett ställe är genomtänkt. På vår gamla maskin så får man ändra klipphöjd både fram och bak. Ergonomin gällande handtagen är mycket bra inget av dem upplevs som tröga eller tunga att hålla in. Vi upplever även att den verkar vara bensinsnål. 

Premiären avklarad


Det är ju rätt så typiskt att när man ska testa en gräsklippare så är det så torrt på gräsmattan att gräset bara vägrar växa. Men till slut så!
Min första reaktion när jag hämtade ut den var att den kändes väldigt lätt. Både rullade och svängde väldigt smidigt. Så jag fällde ner handtaget, greppade fram och bak på klipparen och skulle lyfta in den i bilen. Pfft! Jag fick snällt knalla tillbaka in och be om hjälp med att lyfta den. Men det är bra. Tunga grejjor som känns lätta luktar kvalitet enligt mig. Över lag känns den väldigt genomtänkt. Lätt att komma åt oljesticka, tanklock och luftfilter. Tanklocket är stort och hålet under lika så, vilket så klart underlättar tankningen betydligt.

Uppstarten var som väntat inget problem. Ett drag i snöret och motorn small igång direkt. Vibrationerna i handtaget var inte heller farliga. En bit som många tillverkare tyvärr verkar glömma bort. Gräset var inte så vansinnigt långt så klippresultatet vill jag inte uttala mig om för mycket än.

Jag nöjer mig såhär idag. Men hittills så har klipparen varit en mycket positiv bekantskap.

Första klippningen!

Kom till slut iväg igår och hämtade gräsklipparen. 

Testkörde den igår och blev nöjd över hur lätt demn kom igång och hur smidig den var. Idag klippte maken hela gräsmattan och det mest positiva är att det gick så himla snabbt att klippa gräset. I normala fall tar det närmare två timmar för oss att klippa gräset men det tog endast 45 minuter idag.

Här kommer en lista över fördelar och nackdelar med Viking MR4RT

+ Lätt att start

+ klipper jämnt ända ut till kanterna

+ det går fort att klippa

+ ganska tyst

- dödmansgreppet och framdrivningsgreppet sitter långt ifrån huvudstyret, svårt att greppa 

- smutssamlaren på bakhjulen låter och bromsar

Även jag gav mig på att klippa en liten bit för att känna på Viking och trots att maken och alla andra tycker att den är lätt att starta hade jag svårt att få igång den så maken fick hjälpa till att få igång den, men annars så tyckte jag att den var lätt att köra. Jag får testa den ordentligt en annan dag.

 

Vikingen är hämtad!

Nu har jag äntligen hämtat min Viking på Beviks i Linköpin. Väldigt bra service med en ordentlig genomgång gällande oljor och drivmedel etc. gjorde att jag hade full koll på maskinen redan i affären. Den gick fint in i min lilla Polo då det enkelt gick att fälla handtaget. 

Idag regnade det tyvärr så gräsmattan får vänta några dagar till innan den klipps. 

Hämtat Viking MB 4 RT och premiärkörs!

Har hämtat ut Viking hos Nils Larssons. Gräsklipparen fick ny olja och tankades full med Aspen innan den lämnades ut till oss. Nu premiärkör vi den och den positiva skillnaden mot vår "gamla" Stiga är att den är lättare att köra, startade på första försöket och är lättstyrd. Det enda negativa skillnaden som vi hittills märkt att den är tyngre. Men de extra kilon kan vi leva med tack vare att den är självgående. Tack vare att den är tankad med Aspen slipper vi de hemska bensinångorna :) ? Hittills känns detta riktigt bra!

Hämtat och provklippt

2013-06-07: Hämtar klipparen på Skärholmen bil & traktor i Huddinge. Förväntningarna ökar eftersom Daniel säger att det här är den bästa klipparen de har. Köper 5 liter Aspen miljöbensin och får en liten lektion om olika bränslen och varför man ska köpa på Aspen och inte vanlig blyfri 95. Får veta att oljan ska bytas efter 5 timmar (får se om jag kommer upp i detta innan den ska lämnas tillbaka) och får en liter med mig. Får hjälp lasta in klipparen i bagaget. Det var lätt att vika ihop handtaget så den tog inte så mycket plats som jag befarat. I kväll ska jag provklippa.

Väl hemkommen från jobbet hjälper M till att lasta ur. Tankar upp någon liter bensin och kollar att det finns olja i motorn. Letar efter någon form av choke innan jag startar men hittar ingen så jag provar att dra i startsnöret Den startar på första draget!

Sedan vidtar klippning av en av våra gräsmattor. Det första man märker är att den går betydligt tystare är vår gamla Partner-klippare. Sedan märker man också att den känns stark – även om jag ställt in på nästa lägsta klipphöjd (lätt arr reglera) så kör den på utan att motorn sackar och lämnar bara bra söndertuggat gräsklipp. En annan positiv erfarenhet är att den går riktigt fort – man får pinna på bra för att hänga med. Det kommer alltså att gå fortare att klippa. Drivhjulen kanske är väl hala så att det slirar en del men det kanske är meningen för att inte riva upp mattan.

Om man ska nämna något negativt är det att den är rätt så tung men det kanske är priset man betalar för att få en kvalitetsklippare. Vi har 5 olika gräsytor på vår tomt med flera nivåskillnader så jag får nog fixa någon form av ramp för att ta mig upp för trappan till den övre gräsmattan.

Första intrycket är positivt – det känns att det är en tysk kvalitetsprodukt!

Första klippningen!

Nu har vi hämtat ut vår Viking MB 4 RT- och köpte samtidigt en miniViking som minsta dottern prompt skulle ha så hon också kan klippa :) Utlämningsstället hade lagt ner en dunk olja i kartongen så det första vi gjorde vid hemkomst var att tanka olja och soppa. Sen var det bara att dra igång klipparen och den startade hur lätt som helst på första rycket! :)

Klippresultatet blev mycket bra och det märks att motorn är stark då klipparen tuffade på trots lite tyngre motstånd i underlaget. Ljudnivån är lite lägre än på vår "gamla" klippare men det är bara en marginell skillnad. Eftersom endast en klippning är genomförd än så kommer fler åsikter framöver men första intrycket är klart positivt!

Premiär!

Nu är gräsmattan klippt och jag måste erkänna att jag är imponerad.

Allt kändes bättre, lättare och snabbare. Om jag ska hitta något att klaga på så var det ljudnivån där jag inte märkte någon skillnad jämfört med min gamla gräsklippare.

Sänder ett stort tack till Johans Järn i Anderslöv för ett trevligt bemötande.

Längtar redan till nästa helg inför nästa klippning.

Manoli

Vikingen har kommit och är på väg mot seger...

Nu har vi hämtat gräsklipparen i Sundsvall. Blev lite imponerad att den fick plats i bakluckan på vår Subaru Impreza. Vi har även provat klippa och den startade på första draget :-) Det var enkelt att ställa in klipphöjden eftersom man ställer in alla hjulen på samma ställe. Den klipper väldigt fint och det känns att det är en stark motor, även om det går lite tungt i högt och tjockt gräs. Vår förra klippare stannade direkt det var lite motstånd. Tack till återförsäljaren Raket-Lasse i Sundsvall som hade fyllt olja och tankat upp den så det bara var att  lasta i den, köra hem och börja klippa :-)

Ska bli intressant att se om den startar lika lätt nästa gång det är dags att klippa.

Fler inlägg kommer...